Sobotni tek v Bevkah pri Vrhniki bo, priporočila NIJZ previdnostna

Ljubljana, 1. junija - V Bevkah pri Vrhniki bo to soboto tradicionalen Tek Bevke. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so sicer "iz previdnosti" odsvetovali izvedbo tekaške prireditve. A organizatorji vsem tekačem sporočajo, da tek bo.

Na NIJZ so sicer poudarili, da gre zgolj za previdnostni nasvet, odločitev vsakega posameznika pa je, kako bo ravnal. Bevke so namreč na območju, na katerem po požaru še izvajajo meritve zaradi morebitnega onesnaženja po požaru. Tudi pri pripravi zemljevida območja, na katerem izvajajo meritve, so upoštevali t. i. previdnostno načelo. To načelo določa širše območje, kot so potekala dosedanja različna vzorčenja, in pri tem meje ni mogoče povsem natančno določiti, pojasnjujejo na NIJZ. Vpliva na zdravje v širšem območju sicer ne pričakujejo, vendar ga želijo z gotovostjo izključiti. Poleg tega je bil zemljevid pripravljen na podlagi upoštevanja več različnih podatkov in informacij, ki so do sedaj na voljo - komunikacije z domačini, simulacije širjenja dima, ki jo je pripravila agencija za okolje, rezultatov dosedanjih analiz s strani agencije za okolje ter uprave za varno hrano, pojasnjujejo na NIJZ.

 

V podjetju Kemis, kjer je 15. maja izbruhnil požar in povzročil onesnaženje okolja, je sicer danes nadzor s področja zaščite in reševanja opravil tudi inšpektor Inšpektorata RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami. Več o ugotovitvah nadzora bo znanega v petek, so za STA pojasnili na inšpektoratu. Ni pa še zaključen postopek v nadzoru s področja varstva pred požarom, saj inšpektorat še pridobiva dokumentacijo. Ta nadzor bo predvidoma zaključen prihodnji teden, so še pojasnili na STA.